Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Μπαομπάμπ


Μπείτε στο Wiki και ξεκινήστε την καταγραφή κλικ εδώ
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
Ο μικρός Πρίγκιπας
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Ο άστατος Μάρτης
Η ιστορία είναι απόσπασμα από το βιβλίο της Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, "Ιστορίες με τους 12 μήνες".
Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
Διαστολή και Συστολή αερίων
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011
Έπος του Διγενή Ακρίτα

Ο Βασίλειος είχε δείξει από τα παιδικά του χρόνια τις εξαιρετικές ικανότητες και επιδόσεις του σε ασχολίες όπως το κυνήγι: σε ηλικία 12 ετών έπνιξε δύο αρκούδες και σκότωσε ένα λιοντάρι. Όταν ερωτεύτηκε την κόρη ενός στρατηγού, την έκλεψε με την θέλησή της, επειδή οι γονείς της δεν έδιναν την συγκατάθεσή τους, και ο πατέρας της κοπέλας επέτρεψε τον γάμο μόνο αφού ο Διγενής σκότωσε τους πολεμιστές που έστειλε ο στρατηγός για να τον κυνηγήσουν. Η συνέχεια του κειμένου αφηγείται τα κατορθώματα του Διγενή που τον έκαναν διάσημο και για τα οποία του απένειμε τιμές ο βυζαντινός αυτοκράτορας. Το μεγαλύτερο τμήμα καταλαμβάνεται από την αφήγηση -σε πρώτο πρόσωπο- των μαχών του Διγενή απέναντι σε έναν δράκο και ένα λιοντάρι που απειλούσε την γυναίκα του και εναντίον της αμαζόνας Μαξιμώς που ήθελαν να την κλέψουν.
Μετά την δόξα που απέκτησε ο Διγενής αποσύρθηκε σε έναν μεγάλο πύργο που έχτισε στις όχθες του Ευφράτη, όπου και πέθανε σε νεαρή ηλικία, από ασθένεια. Αμέσως μετά τον θάνατό του πέθανε και η γυναίκα του από την θλίψη.
Βροντά κι αστράφτει ο ουρανός και σειέται ο πάνω κόσμος,
κι ο κάτω κόσμος άνοιξε και τρίζουν τα θεμέλια,
κι η πλάκα τον ανατριχιά πως θα τονε σκεπάσει,
πως θα σκεπάσει τον αητό, τση γης τον αντρειωμένο.
Σπίτι δεν τον εσκέπαζε, σπήλιο δεν τον εχώρει,
τα όρη τα διασκέλιζε, βουνού κορφές επήδα.
Στο βίτσισμα έπιανε πουλιά, στο πέταγμα γεράκια.
Στο γλάκιο και στο πήδημα τα λάφια και τ' αγρίμια.
Ζηλεύει ο Χάρος με χωσιά, μακρά τονε βιγλίζει.
Και λάβωσέ ντου την καρδιά και την ψυχή του πήρε.
Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας είχε δύο οράματα. Το πρώτο ήταν να πεθάνει πάνω στη μάχη.
Εθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Στο Γαλαξίδι, το απόγευμα της Kαθαράς Δευτέρας, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς «αλευρομουτζουρώματα».
Θήβα… ο Βλάχικος Γάμος

Στη Θήβα, πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα, πιστή αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Το έθιμο ταξιδεύει στις μέρες μας από το 1830
Λειβαδιά… το Γαϊτανάκι
Στη Λειβαδιά, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οργανώνεται το περίφημο «Γαϊτανάκι». Σύμφωνα με την παράδοση, στις συνοικίες της πόλης, οι

Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κο

Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα
Πάτρα… Καρναβάλι

Η ελληνική πρωτεύουσα του καρναβαλιού. Ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται κατά τη διάρκεια της Αποκριάς σε έναν απέραντο χώρο διασκέδασης και ξεφαντώματος. Φαντασία, δημιουργικότητα, εφέ ηχητικά και οπτικά, φέρνουν χορό και τραγούδια στους δρόμους.
Τύρναβος... Μπουρανί
Στον Τύρναβο, άνδρες και γυναίκες συγκεντρώνονται κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου παρασκευάζουν το «μπουρανί», μια σούπα από σπανάκι και ξύδι. Έπειτα, το σερβίρουν και στο τέλος του φαγητού, το γλέντι φουντώνει.
Ακολουθοεί τραγούδια, χοροί καιξεφάντωμα. Το πρωτότυπο της υπόθεσης όμως είναι ότι εκείνη την ημέρα άσεμνες χειρονομίες και βωμολοχίες επιτρέπονται.
Νάξος… Κουδουνάτοι, Λεβέντες και Ληστές

Στη Νάξο, όπου η μυθολογία την αναφέρει ως το νησί – γενέτειρα του Θεού Διονύσου, τα αποκριάτικα έθιμα αποτελούν παράδοση ανθεκτική μέσα στο χρόνο.
Οι Κουδουνάτοι, φορούν κάπα και κουκούλα, τριγυρίζουν στα χωριά και προκαλούν μεγάλη φασαρία και θόρυβο ενώ ταυτόχρονα προβαίνουν σε άσεμνες εκφράσεις και χειρονομίες.
Λέρος και Σύμη… Καμουζέλες
Οι Αποκριές γιορτάζονται με τις "καμουζέλες", μασκαράτες και τους αυτοσχέδιους ποιητές που σκαρώνουν περιπαιχτικά στιχάκια τα οποία τα απαγγέλλουν παιδιά ντυμένα καλογεράκια πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι. Το ίδιο έθιμο έχουν επίσης και στην Σύμη.
Κέρκυρα... Ο Σιορ Καρνάβαλος
Στην Κέρκυρα, η επτανησιακή παράδοση επιτάσσει την παρουσία του ντελάλη, ο οποίος το πρωί, συνοδευόμενος από σαλπιγκτές και τυμπανιστές, κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, αναγγέλλοντας τον ερχομό του Σιορ Καρνάβαλου.
Πομπή αρμάτων, ορχήστρες φιλαρμονικές και παρέες ντυμένες αποκριάτικα, μαζεύονται στην Κάτω Πλατεία όπου και τερματίζεται και η διαδρομή που ακολουθεί η παρέλαση του Σιορ Καρνάβαλου. Το κάψιμο του Σιορ Καρνάβαλου αποτελεί την κορύφωση του εθίμου.
Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, επειδή οι χριστιανοί "καθαρίζονταν" σωματικά και πνευματικά. Την Καθαρή Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία που διαρκεί 40 ημέρες, όσες δηλαδή οι μέρες νηστείας του Χρηστού στην έρημο. Ταυτόχρονα ξεκινά και η πνευματική κάθαρση με την σημετοχή στο σώμα της Εκκλησίας.
Το πέταγμα του χαρταετού είναι έθιμο συνυφασμένο με την Καθαρή Δευτέρα, αν και δεν τοποθετείται στα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά σε μεταγενέστερη φάση.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει: λαγάνα, χαλβά, τουρσί διάφορων λαχανικών, ταραμοσαλάτα και θαλασσινά.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Αποκριάτικη χειροτεχνία
ΒΗΜΑ 1: Εκτυπώνω το παρακάτω αρχείο και το ζωγραφίζω με χρώματα που μου αρέσουν
...συνέχεια κατασκευής
4. αφού ξεράθηκε ο πηλός, τον βάψαμε και αφήσαμε να στεγνώσει η μπογιά
5. στερεώσαμε το πορτοκάλι στο ξυλάκι και δέσαμε φιόγκο μια κορδέλα στη μέση στο ξυλάκι
Περιήγηση στις λίμνες της Ελλάδας
Μια μικρή επανάληψη στη Γεωγραφία

Παιχνίδι για να θυμηθούμε τις λίμνες εδώ
Παιχνίδι για να θυμηθούμε τα ποτάμια εδώ
Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
Φορέσατε Μάρτη;

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά».
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Μάρτης είναι...

Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια κατεργαριά όμως που έκανε σε βάρος των άλλων μηνών που ήταν τα αδέλφια του στάθηκε αιτία για να του πάρει την πρωτοκαθεδρία ο Γενάρης.
«Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να φτιάξουνε κρασί σε ένα βαρέλι ώστε να μπορούν να πίνουν όποτε τους ερχόταν η όρεξη.
Έτσι λοιπόν είπε ο Μάρτης: - Εγώ θα ρίξω πρώτος μούστο στο βαρέλι για να γίνει κρασί και ύστερα ρίχνετε κι εσείς. - Καλά, ρίξε εσύ πρώτος του είπαν οι άλλοι.
Ετσι και έγινε. Έριξε πρώτα εκείνος στο βαρέλι το μούστο και ύστερα ακολούθησαν και οι άλλοι μήνες. Όταν λοιπόν ζυμώθηκε ο μούστος και έγινε το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης.
- Εγώ που έριξα πρώτος το μούστο, πρώτος θ' αρχίσω και να πίνω. -Βέβαια, είπαν οι άλλοι, έτσι είναι το σωστό.
Έτσι λοιπόν τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος, και άρχισε να πίνει, ως που ήπιε όλο το κρασί και δεν άφησε ούτε στάλα. Κατόπιν ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει να πιεί κρασί. Πηγαίνει και το βρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους. Τ' ακούνε εκείνοι θυμώνουνε και σκέφτωνται τι να κάνουν. Συμφωνούν όλοι λοιπόν να τον τιμωρήσει ο Γενάρης που ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός. Τον πιάνει λοιπόν ο Γενάρης και του τραβάει ένα ξύλο ... τι να σας λέω!
Του αφαιρεί και το πρωτείο που είχε, να αρχίζει δηλαδή το έτος κάθε Μάρτη, και έγινε να αρχίζει το έτος από το Γενάρη.
Από τότε όταν ο Μάρτης θυμάται το παιχνίδι που έκανε στα αδέλφια του και τους ήπιε όλο το κρασί, γελάει και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν πάλι θυμάται το ξύλο που έφαγε κλαίει και βρέχει».
Η παράδοση, που με μικρές παραλλαγές τη συναντάμε και αλλού είναι αιτιολογική και σκοπεύει στην εξήγηση της ακασταστασίας του καιρού που συνήθως χαρακτηρίζει το Μάρτη.
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
Σα λα λα λα λα ααααααα....
πολλούς χαιρετισμούςκαι φιλιά στους φίλους μας στην Κομοτηνή
Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
Παίζοντας με την τήξη και πήξη
Στην Πελοπόννησο επισκέφτηκα...
Λίγη εξάσκηση λίγο πριν κοιμηθούμε!
Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι

Κάθε άντρας, κάθε γυναίκα και κάθε παιδί σ' αυτόν τον πλανήτη προστατεύεται από 30 ειδικά διαμορφωμένα άρθρα- την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτή η συλλογή εκδίδεται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, για να γιορτάσει την 60ή επέτειο της υπογραφής της Διακήρυξης, ενώ το κάθε της άρθρο εικονογραφείται από ένα παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη. Τα συγγραφικά δικαιώματα του βιβλίου θα διατεθούν στη Διεθνή Αμνηστία.
Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις ή αν θέλεις να ακούσεις αυτό το βιβλίο.
Οδοντωτός Καλαβρύτων
Πριν από 113 περίπου χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε "δόντια" και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί.
Βόλτα στην Μονεμβασιά




Ο βράχος της Μονεμβασιάς είναι το αποτέλεσμα ενός ισχυρότατου σεισμού που τοποθετείται χρονολογικά γύρω στο Νοέμβριο του 375 μ.Χ. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την αποκοπή του βράζου από τη Λακωνική ακτή.
Η καίρια θέση της στον θαλάσσιο δρόμο προς την ανατολική Μεσόγειο υπήρξε στόχος πειρατικών επιδρομών στους επόμενους αιώνες, καθώς και επιδρομών ηγεμόνων της Δύσης. Το στοιχείο που βοήθησε τη Μονεμβασιά να αμυνθεί είναι ο βράχος, χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να έχει επιβιώσει.

Πελοπόννησος
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011
Επανάληψη στην Περίμετρο και το Εμβαδόν

ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ
***ας δούμε αρχικά αν θυμόμαστε τους τύπους της Περιμέτρου για κάθε γεωμετρικό σχήμα κάνε κλικ εδώ
***κάνε κλικ εδώ για να εφαρμόσεις τις γνώσεις σου στην περίμετρο.
ΕΜΒΑΔΟΝ
***μπορείς να λύσεις τα προβλήματα;
α. το τζάμι της βιτρίνας ενός καταστήματος έχει σχήμα τετραγώνου με πλερά 2,9 μ. Πόσο είναι το μεβαδόν της επιφάνειας;
β. ένα γωνιακό ράφι της βιβλιοθήκης έχει σχήμα ορθογωνίου τριγώνου. Κάθεμία από τιςκάθετες πλευρές του έχει μήκος 0,5 μ. Πόσο είναι το εμβαδόν του ραφιού;
Επανάληψη στο μάθημα τοης Φυσικής

Τήξη:όταν ένα στερεό σωμά απορροφά θερμότητα, με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει τη φυσική του κατάσταση από στερεή σε υγρή.
Πήξη:όταν ένα σώμα αποβάλλει θερμότητα, αλλάζει τη φυσική του κατάσταση από υγρή σε στερεή.
Εξάτμιση: όταν ένα υγρό απορροφά θερμότητα, τότε αρχίζει να αλλάζει η φυσική του κατάσταση από υγρή σε αέρια.
Συμπύκνωση (ή υγροποίηση): όταν ένα αέριο αποβάλλει θερμότητα, τότε ένα μέρος του μετατρέπεται σε υγρό.

το νερό που βρίσκεται μέσα στην παγοθήκη, αφού το τοποθετησουμε στην κατάψυξη του ψυγείου αποβάλλει θερμότητα και αλλάζει την φυσική του κατάσταση από υγρό σε στερεό. (πήξη)

το νερό μέσα στο τσαγιέρα άρχισε να απορροφά θερμότητα, αφού ανάψαμε την εστία της κουζίνας και άλλαξε τηνφυσική του κατάσταση από υγρή σε αέρια. (εξάτμιση)
ο ζεστός αέρας του περιβάλλοντος έρχεται σε επαφή με τα ψυχρά τοιχώματα του ποτηριού και υγροποιούνται (συμπύκνωση)
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
Βίντεο από την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου
Παίζοντας με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα
- γνωριμία με τις μορφές της πομπής εδώ
- πορεία προς το βωμό εδώ
- παρατηρώντας τα άλογα εδώ
- το κρυμμένο άρμα εδώ
- ένα δώρο για την θεά Αθηνά εδώ
- χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου εδώ
- γίνε συντηρητής εδώ
- και ξαφνικά το άλογο μου έγινε μάρμαρο εδώ
- συνθέτω τη δυτική ζωφόρο εδώ
- αγώνας που έμεινε στα άγγεία εδώ
- ολύμπια αινίγματα βρες τους θεούς εδώ
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Eπίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΛΥΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αφού διασχίσει τον προθάλαμο του ισογείου, βρεθήκαμς στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Στην αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο όπου παρουσιάζονται ευρήματα από τις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει την θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση της παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη.
Η Αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης .
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Αρχαϊκή ονομάζεται η εποχή από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως το τέλος των Περσικών πολέμων (480/79 π.Χ.). Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη της πόλης-κράτους και τις πολιτειακές αλλαγές από την αριστοκρατία στην τυραννίδα και τελικά στη δημοκρατία.
ο Εκατόμπεδος είναι το αρχαιότερο σημαντικό οικοδόμημα στην Ακρόπολη. Η ονομασία του σημαίνει ότι έχει μήκος 100 πόδια.Ο ναός αυτός ήταν ίσως αφιερωμένος στην πολεμική υπόσταση της θεάς Αθηνάς.
Λιοντάρια που σπαράσσουν ταύρο και πλαισιώνονται από δύο παραστάσεις: από τη μια πλευρά ο Ηρακλής που παλεύει με τον άγριο Τρίτωνα και από την άλλη ο λεγόμενος Τρισώματος δαίμονας, που κρατά στα χέρια του τα σύμβολα των τριών στοιχείων της φύσης, του νερού, της φωτιάς και του αέρα.
Γλυπτά και αναθήματα Στη νότια πλευρά της Αίθουσας των αρχαϊκών έργων, ο πλούτος και η ποικιλία των αρχιτεκτονικών γλυπτών και των ελεύθερων αναθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Κορών, των Ιππέων και άλλων έργων, προσφέρουν μια εκπληκτική εικόνα της Ακρόπολης κατά την Αρχαϊκή Περίοδο.
Μετόπες Κάθε μια απέδιδε μια αυτοτελή σκηνή, συνήθως με δύο μορφές.
Στην ανατολική πλευρά παριστανόταν η μάχη των Ολυμπίων θεών με τους Γίγαντες που προσπαθούσαν να ανατρέψουν την τάξη του Ολύμπου (Γιγαντομαχία).
Στη δυτική πλευρά εικονιζόταν ο αγώνας των νέων της Αθήνας ενάντια στις Αμαζόνες που απείλησαν την ίδια την Ακρόπολη (Αμαζονομαχία).
Θέμα της νότιας πλευράς ήταν η πάλη των Θεσσαλών νέων (Λαπίθες) ενάντια στους Κενταύρους που προσπάθησαν να κλέψουν τις γυναίκες τους κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής (Κενταυρομαχία).
Στη βόρεια τέλος πλευρά παριστανόταν η Άλωση της Τροίας (Ιλίου Πέρσις).
Αετώματα οι τριγωνικοί χώροι που σχηματίζονται από τα γείσα της στέγης στις στενές πλευρές του ναού

Από το σύνολο της ζωφόρου, σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ άλλα τμήματα είναι διασκορπισμένα σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στο Würzburg, στη Βιέννη, στο Μόναχο και στην Κοπεγχάγη.
ΕΡΕΧΘΕΙΟ
Η περιοχή του Ερεχθείου ήταν η ιερότερη όλης της Ακρόπολης. Το ανατολικό τμήμα του ναού ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Αθηνάς Πολιάδος, της προστάτιδας θεάς της πόλεως, ενώ το δυτικό ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα-Ερεχθέα, από όπου και το όνομα του ναού, στον τοπικό ήρωα Βούτη, στον Ήφαιστο και σε άλλους θεούς και ήρωες. Εκεί φυλάσσονταν τα Ιερά Μαρτύρια, τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνος και η ελιά, το δώρο της Αθηνάς στην πόλη της Αθήνας.
Στη νότια πρόσταση αντί για κίονες, έξι αγάλματα κορών, οι Καρυάτιδες, στήριζαν την οροφή. Κάτω από την πρόσταση βρισκόταν ο τάφος του άλλου μυθικού βασιλιά της Αθήνας, του Κέκροπα. Τα αγάλματα, σε οικοδομική επιγραφή του Ερεχθείου ονομάζονται απλώς Κόρες, ενώ η ονομασία Καρυάτιδες δόθηκε σε μεταγενέστερα χρόνια. Η δεύτερη από δυτικά Κόρη αφαιρέθηκε από τον Λόρδο Έλγιν το 1801 και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
