Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στο μάθημα Ερευνώ και Ανακαλύπτω μιλήσαμε για τις μορφές ενέργειας.
Η διάφορες μετατροπές της ενέργειας έχουν ως αποτέλεσμα μία ποικιλία αλλαγών. Άλλες αλλαγές είναι ευεργετικές στο φυσικό περιβάλλον, όπως ειναι η βροχή, η ανάπτυξη φυτών και ζώων, ενώ κάποιες άλλες είναι καταστροφικές, όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι τυφώνες.

Μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα όταν προκαλούμε εμείς οι ίδιοι τις ενεργειακές μεταβολές.


Στην περίπτωση του αυτοκινήτου για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε την χημική ενέργεια μέσω της καύσης της βενζίνης, και την μετατρέπουμε σε κινητική.

Στη θέρμανση της κατοικίας μας κάνουμε πάλι χρήση καυσίμου , μετατρέποντας έτσι χημική ενέργεια σε θερμότητα.

Ενώ επίσης, και στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας(ΔΕΗ)γίνεται συχνά χρήση χημικής ενέργειας.

Και στις τρεις περιπτώσεις κατά την μετατροπή της ενέργειας από την μία μορφή στην άλλη ένα μέρος παράγονται ρύπη , βλαβεροί και καταστροφικοί για το περιβάλλον.

Ένα από τα σπουδαιότερα προβλήμτα που προκάλεσε η μόλυνση είναι η κλιματική αλλαγή. Συνιστά καίρια απειλή για το φυσικό περιβάλλον με πολλαπλές επιπτώσεις, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι υψηλότερες ακραίες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες και οι πιο ραγδαίες και συχνές καταιγίδες. Η αλλαγή του κλίματος ενδέχεται επίσης να οδηγήσει στην εξαφάνιση του 15-37% των ειδών που ζουν πάνω στον πλανήτη μέχρι το 2050.



ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια που αντλείται από πηγές, οι οποίες δεν εξαντλούνται ή αντικαθίστανται.


Η εξάπλωση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη συμβατική ενεργειακή αλυσίδα και παράλληλα θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι η κύρια αιτία της αλλαγής του κλίματος.

Αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιήθηκε παλιότερα για την άντληση νερού από πηγάδια καθώς και για μηχανικές εφαρμογές (π.χ. την άλεση στους ανεμόμυλους). Έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πλατιά για ηλεκτροπαραγωγή.






Ηλιακή ενέργεια. Χρησιμοποιείται περισσότερο για θερμικές εφαρμογές (ηλιακοί θερμοσίφωνες και φούρνοι) ενώ η χρήση της για την παραγωγή ηλεκτρισμού έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο συχνή στην Ευρώπη.





Υδατοπτώσεις. Είναι τα γνωστά υδροηλεκτρικά έργα, που στο πεδίο των ήπιων μορφών ενέργειας εξειδικεύονται περισσότερο στα μικρά υδροηλεκτρικά. Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.





Βιομάζα. Χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες των φυτών (κυρίως αποβλήτων της βιομηχανίας ξύλου, τροφίμων και ζωοτροφών και της βιομηχανίας ζάχαρης) με σκοπό την αποδέσμευση της ενέργειας που δεσμεύτηκε απ' το φυτό με τη φωτοσύνθεση. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστικά απόβλητα και απορρίμματα. Τα καύσιμα κατά την καύση τους είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα παραδοσιακά.


Γεωθερμική ενέργεια. Προέρχεται από τη θερμότητα που παράγεται απ' τη ραδιενεργό αποσύνθεση των πετρωμάτων της γης. Είναι εκμεταλλεύσιμη εκεί όπου η θερμότητα αυτή ανεβαίνει με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια, π.χ. στους θερμοπίδακες ή στις πηγές ζεστού νερού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε απευθείας για θερμικές εφαρμογές είτε για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η Ισλανδία καλύπτει το 80-90% των ενεργειακών της αναγκών, όσον αφορά τη θέρμανση, και το 20%, όσον αφορά τον ηλεκτρισμό, με γεωθερμική ενέργεια.

1 comments:

c είπε...

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κυκλοφορούν σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Είτε διπλής ενέργειας είτε τριπλής ενέργειας. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας λειτουργεί με τον ήλιο και με ρεύμα. Ο θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας λειτουργεί με τον ήλιο, με ρεύμα και με ζεστό νερό από το κύκλωμα θέρμανσης του καλοριφέρ.

Δημοσίευση σχολίου